5 tips om van je writer’s block af te komen

Je zit helemaal klaar achter je computer om eens even flink te gaan knallen. Kopje koffie erbij. Nu alleen nog briljante teksten:

pompiedom…*ziet buiten een vogel*…pompiedom…*gaat een tweede kop koffie pakken*…pompiedom…*maakt de titel vetgedrukt*…pompiedom some more…

Een uur later heb je alleen nog maar die titel opgeschreven en de rest van de tijd naar het beeldscherm gestaard. Dit gaat ‘m vandaag niet meer worden. Misschien. Maarrrr je kan ook de volgende tips proberen om de (schrijf)motoren weer op gang te krijgen.

 

1️⃣ Begin niet bij het begin

Wie zegt dat je moet beginnen bij het begin? Not me 🙋🏻‍♀️ Is er een stuk dat je misschien al wel in je hoofd hebt? Begin daar dan mee.

 

2️⃣ Slecht schrijven mag

Laat structuur en het eindresultaat los en schrijf zonder rem. Blijf niet wachten op inspiratie of die ene perfecte zin. De schrijfmotor gaat alleen maar aan door te schrijven, ook al is het slecht schrijven.

 

3️⃣ Werk met een target

Nog steeds moeite om te beginnen en jezelf toe te staan slecht te schrijven? Geef jezelf een target. Spreek bijvoorbeeld af dat je de ruimte pas mag verlaten als er 500 woorden op papier staan. Geen perfecte woorden die de uiteindelijke tekst gaan halen, maar puur freewriting om de boel op gang te krijgen. Bang dat je met zo’n target de komende 2 dagen achter je computer zit? Stel ook een tijdslimiet om jezelf echt over die drempel heen te dwingen. Je hebt een uur: GO!

 

4️⃣ Pak pen en papier

Weg bij dat beeldscherm en even old skool verder met pen en papier kan heel goed werken om de druk te verlagen en ‘gewoon’ te schrijven.

 

5️⃣ Bel een hulplijn

Zitten er zoveel verschillende gedachtes in je hoofd en weet je even niet hoe dat alles te ordenen en waar te beginnen: bel iemand op en probeer aan die persoon het verhaal en de pointe ervan uit te leggen. Vaak hoeft die ander niet eens veel te zeggen en vind je zelf al door alles hardop uit te spreken de oplossing of een insteek waar je in ieder geval mee verder kan. Mijn moeder heeft genoeg telefoontjes van mij gehad waarbij ze eerst 10 minuten ‘uhuh’ zei en ik daarna snel ophing omdat ik ‘het’ ineens had. 💁🏻‍♀️

 

Heb jij weleens last van writer’s block? Wat is jouw ultieme tip om er vanaf te komen? ✍🏻

 

📸  @marjoleinvandamme